bioengineering center

project details

stanford, CA

academic

background

AVDG was contracted by a California university to design and install audio visual systems inside its bioengineering and chemical engineering building. The 206,0000-square-foot facility was the fourth and largest structure built on the university’s science & engineering campus.

The facility enables innovators from several university departments to work together more closely and quickly. AVDG’s solutions were integrated throughout the facility, which consists of several meeting spaces, 20 faculty offices, and a large classroom.

classroom AV

This technology-enhanced classroom was the highlight of the project. It was created to facilitate multimedia presentations and includes tiered seating, multiple floor boxes for laptop connection, a custom lectern with confidence monitor, Loop for assistive listening, and a dual projector and screens.

custom control system

The presentation system is controlled by a Crestron control panel, which was programmed with a custom interface by AVDG’s in-house programmers.

collaborative opportunities

The cutting-edge infrastructure of the center was designed to improve the aging facilities previously occupied by the Department of Chemical Engineering, while allowing the Department of Bioengineering to expand its undergraduate degree program. Meeting rooms, kitchens, stairways, and amenities are all centrally located to encourage interaction and teamwork. In spaces enhanced with AVDG audio-visual solutions, students from both departments are better equipped to collaborate on research in human health, environmental sustainability, energy, and other fields.

sustainability standard

The center was designed and built using strict sustainability standards, using half the power and a tenth of the water of a traditional structure of comparable size. AVDG’s technology complemented the building’s energy-saving features.